Sunday, January 24, 2010

Rule no. 2: Berangan-angan boleh tapi jangan lebih-lebih

Tempoh beberapa minggu lepas, gi menonton satu episod dalam drama bersiri Desperate Housewives bertajuk 'If'. Setiap suri rumah tu mengelamun tentang kehidupan yang akan datang dalam beberapa bulan kemudian dan ada jugak sampai bertahun-tahun lama gak. Sesuatu yang derang fikir apa akan terjadi jika mereka membuat keputusan pada masa kini dan kesannya selepas itu. Sangat menyentuh perasaan betul.

Jadi, aku pun pernah berfikir sesuatu yang menjadi idaman dan apa yang aku akan dapat jika aku amik sesuautu peluang dan keputusan itu. Tidak kira buruk atau baik yang akan dilalui, cuma berangan sahaja la kan. Korang pun pernah berangan jugak, cuma berbeza bagi setiap individu.

Antara angan-angan tersebut adalah:

Jika aku pelajar AF
Jangan gelak or pandang sinis kalau aku ada angan-angan sebegini.  Mungkin aku akan pernah merasa bagaimana hidup ditonton oleh orang sepanjang hari(buat dunno je la), berlatih vokal bagi mantap skit ngan dapat step2 tarian yang baru. Pastu lak, asal rapat ngn peserta wanita, mesti kena 'kenen' sampai konsert akhir. Tu pun kalau sampai akhir. Tambahan pulak, mesti dapat berjumpa ngn artis itu ini, berduet ngn derang dlm konsert. Bila dah abis AF, mesti jadi lebih dikenali daripada biasa. Banyak layan peminat, buat show and rakam single. Dan ada jugak yang tak baik, kena gosip ngn si dia si polan ke, dikatakan gi clubbing and tonggang, padahal kita tak buat. Itu lah lumrahnya kalau ambik jalan ini. Takpa, berangan je kan.

Jika aku pelajar jurusan IT dan multimedia
If aku pilih ni dulu, maybe sekarang ni aku dah berjaya sebab minat sangat ngn jurusan ni. Time di universiti mesti dean list sentiasa. dah bekerja nanti, jumpa ngn client ni, itu ini. Buat banner, poster,  billboard dan sebagainya. Bila tengah jalan-jalan pakai kereta, tengok hasil sendiri terpampang kat billboard di highway, mesti rasa bangga gegiler. Kalau ada kesempatan, buat course utk member2 secara free.

Jika aku dah jadi bapa
Ini lah saat paling bahagia, dapat zuriat sendiri. Kita decide nama yang baik2 untuk derang. Bila pulang dari kerja mesti nak bermanja2, nengok tv sama-sama. Kalau dia bersedih, kita bawak gi jalan-jalan kat taman, McD, kepsi ke apa. Bagi cerita tentang zaman kita muda-muda, zaman sekolah n zaman susah payah supaya derang dapat inspirasi daripadanya. Time birthday je mesti selalu buat parti, bagi hadiah. dan yang paling penting, aku tak akan menghalang apa yang derang ingin jadi asalkan boleh membawa kebahagian kepada derang.

Jika aku jadi datuk bandar
Yup, aku pernah pasang angan-angan ni. Banyak sangat yang aku nak buat kat bandar kediaman aku ni. Something yang memberi kemudahan dan keselesaaan kepada penduduk setempat. Membuat pembangunan yang tidak menjadi sia-sia, mesra alam dan pengguna. Nak bina waterfront sepanjang tebing sungai, buat satu mercu tanda yang orang boleh ingat itu adalah bandar kelahiran aku.


Jika aku dah ada D90
Kalau la dah lame ada ni, maybe skill aku dah bertambah baik. Mungkin dah penuh sangat hdd simpan gambar n ada jugak burn. Dan mungkin dah hantar kat mana-mana pertandingan yang ada, Lepas tu lak, tak payah susah payah carik gambar kat google yang menatang tu mmg copyright.


Mungkin itu hanya angan-angan kosong sahaja, sekadar menjadi hiburan dan mungkin akan jadi kenyataan kalau diizinkan oleh Nya. Jadi apa angan-angan anda?

Till my next post....

Sunday, January 10, 2010

Rule no. 1: 2010, Improve yourself!

Dah sepuluh hari di tahun yang ke 10 selepas milenium. Masih tak terlewat untuk mengucapkan Selamat Tahun Baru kepada korang. Nothing much untuk cerita, cuma ada sedikit perubahan dalam blog ini.Yup, dah ubah template bar. Tu pun masih dalam construction lagi. Dan yang paling penting, dah dapat nama yang sesuai untuk blog, setelah setahun memikir nak dapatkan title yang sgt2 sesuai.

rule the III tu ade dalam bulan lepas come up with this name. Apa yang padan sangat tu, meh aku cerite. Ok, sejak aku start balik intern 2007 lepas, aku dah tukarkan nickname "rule "dlm mirc. Just amik pangkal nama aku je. Then, bile member2 photog dok sibuk ngan rule of 3rd(istilah fotografi), bertambah melekat la nak guna nama ni, tambah2 aku mmg fotografi freak. Hahah. Dah berbulan2, lak aku keep modify the name and last2 terpikir yang aku ni di kedudukan ke 3(anak no 3 la tu) dlm family(ceh, dan dan je), maka tercipta lah nama baru ni.Harap nama ni melekat la dlm blog ni dan tak tukar2 lagi dah.

Azam lak, hurm. This year, aku nak guna satu perkataan je. IMPROVEMENT. That's it. Segala kemahiran yang aku ada sekarang, perlukan perubahan dan peningkatan. Penting untuk kerjaya yang bakal dipikul. Tak tau apa yang aku dapat nanti, so ini sebagai persediaan untuk menggalasnya kelak. (pergh, motivasi siot!)

Tak lupa jugak wishlist untuk tahun ni:
1. owh d90, i'm coming next to u soon.
2. Kumpul segala jenis resipi and nak mahir memasak apa2 jenis makanan. I love food.
3. Kerja, kerja...lalala~~
4. Kereta, motorsikal...depend ngn rezeki.
5. Melancong, piknik, jalan-jalan..pun depend ngn rezeki jugak.
6. Reunion secara official or non official.
7. Tambah lagi banyak kawan2, networking n relationship.
8. Nak kumpul banyak koleksi buku n novel
9. Belajar alat musik, piano, gitar dan apa2 je.
10. Paling penting, update2 blog selalu. hahah.

Ok, rasanya tu sahaja. Till my next post.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails