Sunday, May 30, 2010

Rule no 9: Telan saja kalau dah sedap

my homemade begedil

Teringat time belajar di waktu puasa di UTP dulu. Gi kafe pak ali ngn osmet nak beli makanan untuk bersahur. Nampak je benda ni dari jauh, dah berlari lintang pukang mcm nak rebut limited edition nye barang (padahal begedil pun limted gak time tu, tukang masak tak masak banyak). So, memang rumah kiteorang je la yang conquer n memang takmo tinggal lebih. Setiap pukul 12 malam memang dah ready nak terkam. Aku lak selalunye beli 4 ketul, tapi ada sorang osmet aku sampai beli 10 ketul. Nikmat begedil ni memang tak terkata.

1st time aku jumpa benda ni sewaktu aku sekolah di Miri dulu. Tak sure la tingkatan berapa start minat and addict ngn begedil ni. Makcik kantin masak memang sedap sampai menjilat jari. So, bile dah abis belajar tu, tercarik2 jugak resepi die. Tapi bila dah jumpa n baca cara-cara nak buat, mcm tak konfiden nak buat. Biasa la time tu tak biasa n mahir lagi nak pegang kuali ngn sudip kan.

So,sampai la tahun lepas aku belajar ngn adik respinya, rupanya senang je nak buat, tp persediaannya sangat la leceh. Nak sedap punya pasal, hentam saja la. Meh, aku salinkan bahan-bahan dan cara membuatnya.

Bahan-bahannya
1kg kentang
daun sup
1/2 kiub ayam
1 biji telur
1 tin Tuna(yang aku pakai selalunya Chilli Tuna)

Cara-cara
  1. Mula-mula tu, kena kupas kulit die(tak kan nak makan ngn kulit sekali) dan potong dengan membentuk 'wedges'.
  2. Kemudian, panaskan minyak. Penting sebenarnya kena panaskan betul-betul. Takut, nanti kentang tu serap minyak banyak sangat. So, bila dah panas, perlahan-lahan campakkan kentang(terkena minyak sedikit je,tak terjejas kulit cantik korang tu).
  3. Sesudah kentang itu masak, toskan minyak yang berlebihan(kurangkan kolestrol la kan). Nak lagi bersih dari minyak, ambik tisu penyerap minyak, lap muka kentang tersebut.
  4. Seterusnya, kita lenyek2 kan kentang sampai hancur dengan menggunakan sudu. tapi nak lagi ekstrem pakai lesung. Tapi sebelum tu masukkan kentang dalam plastik.
  5. Bila semua kentang dah hancur, masukkan kiub ayam secukup rasa(tapi sekarang ni ada Maggi Cukup Rasa tu pun boleh guna), daun sup, dan segala inti-inti yang lain. Kalau nak guna ayam, sosej hancur or daging pun boleh tp yang dah masaknye la. Gaulkan kesemua nya.
  6. Selepas itu, korang ambik segenggam adunan tu tadi dan bentukkan menjadi bebola atau leper macam piring terbang.
  7. Dah selesai membentuk, kita salutkan bebola dengan telur. Tujuannya adalah untuk mengikat atau membungkus kentang tersebut supaya tidak bercerai berai dalam minyak panas nanti.
  8. Akhir sekali, kita gorengkan, toskan  dan siap untuk dimakan.
Sorry la kalau merapu lebih sebab terasa macam Datuk Chef Wan lak bila nak terangkan satu persatu. So, harap korang leh cuba di rumah masing-masing.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails